مرورگر، اسمی است که به نرم افزارهایی اطلاق میشود که میتوانید با آن ها وارد اینترنت شوید و از محتوایی که روی وب سایت های مختلف وجود دارد استفاده کنید.
در واقع مرورگرها اطلاعات را از منابع مختلفی که در سرتاسر دنیا وجود دارد دریافت میکند و به شما اجازه میدهد به این دیتا دسترسی داشته باشید.
حال این اطلاعات میتواند یک محتوای متنی ساده مثل یک جمله معمولی باشد یا عکس و فیلم.
شرکت های مختلفی وجود دارند که مرورگر ها را برنامه نویسی و اجرا مینمایند. بنابراین نسخه های متعددی را میتوان از این نرم افزارهای کارآمد پیدا کرد.
هر یک از این نسخه ها، مزایا و معایبی دارند که مخصوص به آن مرورگر است و موجب جذب کاربران به آن ها و روی برگرداندنشان میشود.
یکی از چالش هایی که طراحان و توسعه دهندگان وب سایت در سال های اخیر با آن دست و پنجه نرم کرده اند، طراحی وب سایت هایی بوده است که تمام نسخه های مرورگر از آن ها پشتیبانی کنند و کاربران، با هر مرورگری که وارد اینترنت میشوند قادر به مشاهده محتوای آن وب سایت باشند.
این موضوع باعث میشد که مشکلات زیادی برای طراحان وب سایت و همچنین کاربرانی که قصد دسترسی به محتوای وب سایت ها داشتند به وجود بیاید.
این مشکل به مرور زمان و با تعریف برخی استانداردها و به وجود آمدن مرورگرهای پرقدرت برطرف شد.
وظیفه مرورگر ها
وظیفه اصلی مرورگر این است که محتوای وب سایت های مختلف را به کاربران نمایش دهد. به این ترتیب که کاربران با وارد کردن آدرس اینترنتی بتوانند به صفحه مورد نظر دسترسی داشته باشند.
تاریخچه مرورگر
اگر بخواهیم تاریخچه مرورگرها را بررسی کنیم باید سراغ اولین مرورگر وبی برویم که وارد بازار شد. مرورگر WorldWideWeb که بعد ها با نام Nexus شناخته شد، سال ۱۹۹۰ در دسترس عموم قرار گرفت.
سال ۱۹۹۳ میلادی، مخترع NetsCape که نام او Mark Andreeseen بود، انقلابی در مرورگر ها به وجود آورد و با خلاقیت و نوآوری توانست مرورر Mosaic را به مردم عرضه نماید.
این مرورگر که بعد ها با نام Netscape شناخته شد، اولین مرورگری بود که دسترسی به محتوای اینترنت را در سرتاسر دنیا ممکن میساخت و به سرعت محبوبیت زیادی را بین مردم به دست اورد.
این مرورگر همچنین اولین مرورگر گرافیکی شناخته میشود. مارک اندرسن در سال ۱۹۹۴ شرکت خود به اسم Netscape را تاسسیس کرد و مرورگر قوی تری با نام Netscape Navigator را عرضه داشت که محبوب ترین مرورگر وب در کل جهان شناخته شد.
البته، لازم به ذکر است که جرقه های تولد یک مرورگر به سال ۱۹۹۱ و توسط تیم برنز لی برمیگردد.
اما سال ۱۹۹۵ بود که عرضه مرورگر ها، با ورود شرکت مایکروسافت و عرضه مرورگر Internet Explorer، تبدیل به یک عرصه رقابتی شد. مایکروسافت با ۹۵ درصد کاربران کل دنیا، عنوان محبوب ترین مرورگر وب دنیا را از آن خود کرد و موجب شد که سال های بعدی این رقابت جدی تر شود که به آن جنگ مرورگر ها گفته میشود.
محبوبیت اینترنت اکسپلورر، علت دیگری هم داشت و آن این بود که یک عضو دائمی با ویندوز به شمار میآمد و هر کسی که از سیستم عامل های ویندوز کار میکرد، به صورت پیش فرض، این نرم افزار را روی سیستم عامل خود نصب شده داشت که تا حد زیادی استفاده از این مرورگر را بالاتر میبرد.
شاخص های اصلی امروزی در میان مرورگرهای اینترنتی موارد زیر هستند:
- کارایی در نمایش سریع و صحیح صفحات وب
- حفظ اطلاعات ، امنیت و حریم شخصی کاربران در اینترنت
- کاربری ساده اما در عین حال با محیط کارآمد و جذاب
- داشتن راهنما و خدمات پشتیبانی قوی و دائم
این روزها ده ها مرورگر مختلف توسط شرکت های گوناگون تولید و به بازار عرضه شده اند اما تنها چند نمونه از آنها توانسته اند در میان کاربران توجه بیشتری را به خود جلب کنند.
در ادامه به معرفی برترین و معروفترین مرورگرهای وب خواهیم پرداخت.
Internet Explorer – این مرورگر محصولی از شرکت Microsoft است و یکی از دلایل محبوبیت این مرورگر ، همراه بودن آن با سیستم های عامل ویتدوز است. در حال حاضر میلیون ها کاربر وب در سراسر جهان از نسخه 6 الی 9 این نرم افزار استفاده میکنند. همواره انتقادهایی از نظر امنیت به این مرورگر وجود داشته است و مایکروسافت نیز همواره سعی کرده تا این نواقص را برطرف نماید. همچنین در نسخه های جدید این مرورگر وب امکان Tabed Browsing فراهم شده تا کاربران بتوانند در یک پنجره برای نمایش صفحات جدید ، یک زبانه جدید در پنجره اصلی ایجاد کنند.
با این حال وجود برخی مشکلات مانند پایین بودن سرعت نمایش و ذخیره سازی صفحات وب و همچنین عدم وجود کنترل کافی بر روی Active X باعث شده تا بسیاری از کاربران ترجیح دهند تا از مرورگرهای وب دیگری استفاده کنند.
اینترنت اکسپلورر:
مزایا
- دانلود رایگان
- پشتیبانی مستقیم از طریق ای-میل
- سرعت عمل
- استفاده ساده
- کاربران فراوان
معایب
- باگ های زیاد
- نصب کند برخی نرم افزار ها مثل ادوبی فلش پلیر
- نقص ایمنی در ActiveX
- عدم وجود ویژگی هماهنگ سازی بوک مارک ها
- هدف مناسب برای هکر ها و سایبری ها
Firefox – این مرورگر اینترنتی قدرتمند و محبوب توسط شرکت Mozzila عرضه شده است و موفق شده تا با ارائه سرعت و قابلیت های مناسب در سال های اخیر توجه بسیاری از کاربران را به خود جلب نماید. طبق آماری که در سال 2010 گرفته شده است ، فایرفاکس در نظرسنجی صورت گرفته میان کارشناسان عادی و همچنین حرفه ای رتبه اول را از نظر کارایی کسب کرده است.
از جمله قابلیت های جالب این مرورگر محبوب میتوان به مدیریت آسان ، سرعت بالا در بارگذاری صفحات وب ، وجود افزونه های متنوع برای مصارف گوناگون ، امکان تغییر پوسته ظاهری و … اشاره نمود. همچنین این مرورگر دارای یک کنترلر برای امور مربوط به دانلود فایل نیز میباشد.
فایرفاکس:
مزایا
- ایمنی و پرایوسی بالا
- جستجوی هوشمندد
- تنظیمات خطوط اتصال شخصی
- راهنمای بسیار کامل برای استفاده از فایرفاکس
- استفاده راحت
- امکان شخصی سازی
- سازگاری و سرعت بالا
- افزودن برنامه های جانبی
- سهولت استفاده
- دانلود رایگان
معایب
- پشتیبانی نکردن از حرکات هوشمند موس
- اشغال بخش زیادی از حافظه سیستم
Google Chrome – گوگل کروم برای اولین بار در سال 2008 معرفی شد. هر چند این مرورگر در مقایسه با مرورگرهای دیگر چندان سابقه ای ندارد اما در همین مدت کوتاه توانسته است بسیاری از کاربران اینترنت را به خود جلب نماید.
محیط ساده و زیبای کاربری در کنار سرعت بارگذاری فوق العاده ، مسدود کردن هوشمند پنجره های تبلیغاتی و امکانات خاص برای دانلود فایل از جمله ویژگی های این مرورگر به شمار میروند. همچنین هماهنگی بالای این مرورگر با موتور جستجوگر گوگل نیز یکی دیگر از قابلیت های این مرورگر محبوب به شمار میرود.
مزایا
- عملکرد سریع موقع جستجو
- کنترل مناسب روی پنجره های مختلف
- صفحه اصلی کارامد برای موتورهای جستجو و بوک مارک های مشترک
- سرعت بالا
- پشتیبانی از پی دی اف و فلش پلیر
- امکان همزمان سازی در دستگاه های مختلف
- جستجوی ساده و سهولت استفاده
- امنیت بالا
- دانلود رایگان
معایب
- نداشتن امکان قابلیت کنترل والدین
- ناسازگاری بعضی سایت ها
- پشتیبانی نکردن از همه کارت های گرافیکی
Opera – اپرا یکی دیگر از مرورگرهای محبوب در میان کاربران اینترنت به شمار میرود. اپرا روش خاصی را در نمایش صفحات وب سایت به کار میبرد ، بدین شکل که ابتدا نوشته ها را نمایش داده و سپس تصاویر سایت را با کیفیت پایین نمایش میدهد و بعد به مرور وضوح این تصاویر را به حد مطلوب میرساند. همین امر باعث میشود که اطلاعات سایت با سرعت بیشتری در معرض دید کاربران قرار گیرد.
در نسخه های اخیر این مرورگر امکاناتی برای دانلود فایل ، استفاده بهتر از موتورهای جستجوگر و همچنین فایل های RSS پیش بینی شده است.
Safari – شرکت معروف Apple نیز با ارائه مرورگر سافاری که قابلیت های جالبی برای استفاده بر روی گوشی های همراه نیز دارد ، موفق شده تا در میان مرورگرهای مطرح رتبه ای هر چند نسبتا پایین داشته باشد. این مرورگر وب در کنار ظاهر زیبا و امنیت مناسب ، از نظر سرعت نمایش و بارگذاری صفحات وب نیز نمره قابل قبولی دارد و همچنین کدهای جاوااسکریپت را نیز با سرعت بسیار بالایی اجرا میکند.
مزایا
- استفاده راحت
- دفعات بارگیری صفحه
- امنیت بالا
- پاک کردن اسپم ها
- سازگاری با سخت افزارهای مختلف
- دانلود سریع
- امکان افزودن برنامه های اضافی
معایب
- نداشتن گزینه شخصی سازی
- نداشتن سیستم حمایتی برای برخی گزینه ها
- دشواری حذف کوکی ها موقع خروج خودکار
محبوب ترین مرورگر دنیا
بهتر است اول به سراغ بیشترین جستجوی کل وب در سرتاسر جهان برویم. گوگل بیشترین آمار سرچ در کل جستجوگران و کاربران را دارد که اگر بخواهیم آمار آن را بررسی کنیم باید بگوییم که تقریبا چیزی نزدیک به ۷۰ درصد کسانی که از موتور جستجوی گوگل استفاده میکنند، مرورگر گوگل کروم را برای دسترسی به محتوا انتخاب کرده اند.
به جز موتور جستجوی گوگل، آمار تلفن های همراه را نیز اضافه کنیم، حدود ۶۰ درصد کاربران اینترنت در سرتاسر دنیا از مرورگر کروم برای انجام امور روزانه و کاری خود استفاده مینمایند.
تاریخچه مرورگر
بهترین مرورگر وب کدام است؟
شما نمی توانید همیشه آمار را باور کنید، چرا که گاهی همه این آمار درست نیستند. برای مثال StatCounter اعلام کرده که کروم ۶۴% از ترافیک را اشغال کرده و مرورگر وب سامسونگ در مکان چهارم بهترین مرورگرهای سال ۲۰۲۰ قرار دارد. صرفا به این خاطر که افراد بیشتری از یک مرورگر خاص استفاده می کنند، دلیل نمی شود آن مرورگر بهترین باشد. این فقط یک آمار و اندازه گیری است و باید موارد دیگری نیز بررسی شوند.
ما قبلا مرورگرهای وب را مورد بررسی قرار دادیم، سرعت آنها را بررسی کرده و آن ها را بر اساس یکسری ویژگی ها درجه بندی کردیم. مشکل این رویکرد این است که همه این مرورگرها به طور مداوم به روز می شوند، به این معنی که تمام نتایج بدست آمده و درجه بندی آنها منسوخ می شود. گوگل، موزیلا، مایکروسافت ، اپل و سایر مرورگر ها نیز به روز رسانی های منظم داشته و هر باز ویژگی هایی جدیدی به آنها اضافه یا از آنها حذف می شود.
حتی اگر یک مرورگر به دلیل عملکرد، امنیت و یا ویژگی هایش از رقبای خود بهتر باشد، در نهایت همه آنها رایگان بوده و محدودیتی برای تعداد نصب یا اجرای همزمان از آنها وجود ندارد. بنابراین در حالی که بسیاری موافق هستند گوگل کروم بهترین مرورگر وب است، هیچ چیزی مانع شما نمی شود تا از یک مرورگر دیگر استفاده کرده یا همزمان از چند نوع مرورگر استفاده کنید.
محبوب ترین مرورگر در ایران
طبق آمار سایت StatCounter به نتایج زیر دست یافتیم که میزان استفاده مردم ایران از مرورگرهای مختلف را نشان می دهد:
- رتبه اول گوگل کروم (Google Chrome) با ۶۲٫۹۱ درصد استفاده
- رتبه دوم موزیلا فایرفاکس (Mozilla Firefox) با ۱۱٫۱۳ درصد استفاده
- رتبه سوم اینترنت سامسونگ (Samsung Internet) با ۱۱٫۱۱ درصد استفاده
- رتبه چهارم سافاری اپل (Safari) با ۷٫۳ درصد استفاده
- رتبه پنجم اینترنت اکسپلورر (IE) با ۴٫۲۸ درصد استفاده
- رتبه ششم اپرا (Opera) با ۱٫۵ درصد استفاده
همانطور که مشاهده می کنید باز هم کروم با بیشترین درصد و اختلاف زیادی در رتبه اول قرار دارد. کاملا مشخص است امکانات این مرورگر و قابلیت هایی که دارد باعث شده کاربران هنگام استفاده از آن رضایت داشته و محبوب آنها شود.
مرورگر کروم برای موبایل ها و تبلت ها بسیار مناسب تر از فایرفاکس است. اگر از کروم در دستگاه های مختلف استفاده می کنید، فقط کافی است وارد اکانت خود شده و به تمامی اطلاعات خود از جمله، فایل های ذخیره شده، تاریخچه جستجو، پیام های جیمیل و … دسترسی داشته باشید. همچنین کروم اجازه می دهد تا برای صفحاتی که زیاد از آن ها بازدید می کنید آیکن مشخصی گذاشته و آن ها را پین کنید تا همیشه در دسترس شما باشند.
قابلیت جالب و اصلی این نرم افزار که آن را از بقیه متمایز می کند این است که در کروم هر TAB باز شده دارای یک فایل پردازشی جداگانه است و این باعث می شود که اگر یک صفحه دچار کرش و مشکل شود، دیگر صفحات بدون مشکل به کار خود ادامه دهند و این یعنی اینکه کروم هیچوقت هنگ نخواهد کرد. همچنین امنیت بسیار بالایی که در کروم وجود دارد، آن را به یک مرورگر بی نظیر برای گوشی همراه کاربران تبدیل کرده است.
کروم در ابتدای فقط یک مرورگر بسیار ساده در ظاهر بود که هرآنچه یک کاربر از مرورگر وب میخواست را در خود جای داده بود. حالا این مرورگر با هر بار به روزرسانی ویژگی های جدیدش را در معرض نمایش قرار می دهد و بیش از پیش کاربران سراسر جهان را به خود جذب می کند.